Kulinaria to nie tylko monotonia stania przy grach i
rozgrzanym grillu, to także sposobność na
zaistnienie tam, gdzie jeszcze kilka lat temu przez myśl nam nie przeszło, a
niektórzy z moich kulinarnych adwersarzy do dzisiaj nie dopuszczają do siebie
myśli, że coś może się w tej materii stać. A jednak się dzieje. Jak zapewne
pamiętacie kilka miesięcy temu miałem przyjemność i zaszczyt gotować w katarskiej telewizji, która odwiedzała Polskę w związku z Euro 2012u. Kolega Michał Łukasiewicz z redakcji TVN Turbo został zaproszony do
Qataru w ramach
podziękowania za pomoc z jaką spotkali się pracownicy telewizji w
Polsce. Nie mogłem nie skorzystać z okazji, żeby z kolei podziękować Jego wysokości za
możliwość pokazania Polski od kuchni w
tym odległym ale jakże kulinarnie bliskim kraju. Poniżej prezentuję list jaki
wystosowałem do Jego wysokości, a który Michał wręczy wraz z moją książką podczas osobistej
audiencji.
Jego Wysokość,
Cheikh Hamad ben
Khalifa al-Thani
Emir Qataru
Proszę mi wybaczyć śmiałość, ale jest moim ogromnym
pragnieniem złożenie podziękowań na ręce i za pośrednictwem Waszej Wysokości pracownikom
telewizji Al Jazeera. Piszę do Waszej Wysokości z dalekiego kraju – Polski.
Podczas Mistrzostw Europy 2012 miałem ogromny zaszczyt być zaproszony do studia
telewizji Al Jazeera, gdzie opowiadałem o smakach i zapachach Polskiej kuchni.
Jestem Szefem kuchni, a moja restauracja mieści się w największym średniowiecznym
zamku w Europie, w malowniczym mieście Malbork. Malbork przed 700 laty był
stolicą Państwa Krzyżackiego, a dzisiaj jest przepięknym Muzeum, które każdego
roku przyjmuje wielu turystów zachwycając architekturą i sztuką gotycką.
Kuchnia to wdzięczny temat, smaczny i pachnący, jednoczący
ludzi wokół. Przyprawy, które setki lat temu były sprowadzane na Zamek w
Malborku w większości pochodziły z Bliskiego Wschodu: daktyle, rodzynki,
szafran, anyż, kardamon (zwany królową przypraw). To wszystko zdobiło stoły i zachwycało
Wielkich Mistrzów, a dzisiaj zachwyca gości odwiedzających Malbork. Staram się
być wiernym kulinarnym tradycjom moich poprzedników i zawsze, kiedy witam gości
opowiadam im i o smakach średniowiecznego zamku, wspominam o arabskich kupcach,
którzy docierali także do Gdańska ze swoimi przysmakami. To naprawdę wspaniałe, że dzięki kuchni,
wspólnym smakom i aromatom można tak bardzo zmniejszyć dystans między ludźmi
(geograficzny, kulturowy, każdy). Polska kuchnia nie byłaby taka smaczna, gdyby
nie daktyle z Libanu, mleko migdałowe, sezam, kardamon, który bardzo lubię.
Dlatego to było dla mnie ogromnym przeżyciem - możliwość pokazania Polski od
kuchni telewidzom z tak odległego, a jednocześnie tak bliskiego kraju.
W dniach, w których piszę ten list, Małżonka Waszej
Wysokości - Jej Wysokość Mozah Bint Nasser odwiedza mój kraj, a 3 października
Jej Wysokość została odznaczona jedynym na świecie odznaczeniem przyznawanym
przez dzieci - Orderem Uśmiechu. Patrzyłem jak dzielnie wypiła kielich soku z
cytryny, co jest tradycyjną próbą potwierdzającą, że Jej Wysokość jest godna
noszenia Orderu Uśmiechu. Wcześniej słyszałem o tym, jak wielką wagę Wasza
Wysokość wraz z Małżonką przykładają do edukacji i szczęścia dzieci.
Pomyślałem, że mógłbym podzielić się z Waszą Wysokością moją wizją zbudowania w
Malborku nad rzeką Nogat placu zabaw dla dzieci. Polsko-Qatarskiego placu
zabaw, na którym mogłyby bawić się i dokazywać dzieci z wielu krajów, który
mógłby być miejscem szczególnym, wyposażonym w sprzęty umożliwiające zabawę na
świeżym powietrzu także niepełnosprawnym dzieciom, korzystającym z wózków
inwalidzkich. Takiego miejsca bardzo mi tutaj brakuje i chociaż wiem, że może
jest to szalony pomysł, ale sądzę, że kto nie ma marzeń, ten nie ma nic.
Jako dowód mego ogromnego szacunku i uznania dla Waszej Wysokości
proszę przyjąć od kucharza z Polski to, co dla mnie jest cenne – moje książki
kucharskie. Kuchnia Wielkich Mistrzów na Zamku w Malborku i Kuchnia Królów
Polskich na Zamku w Malborku. Obie pozycje są opatrzone krótki opisami historycznymi,
co mam nadzieję przybliży Waszej Wysokości smaki i aromaty średniowiecznej
kuchni. Jeśli kiedyś Wasza Wysokość zechce odwiedzić ponownie Mój Kraj, byłbym
zaszczycony mogąc gościć Waszą Wysokość na Zamku w Malborku.
Z wyrazami szacunku
Bogdan Gałązka
gratulacje
OdpowiedzUsuń