Mam nadzieję, że udało mi się
przekonać Was do odwiedzin w Nowym Jorku. W razie jakichkolwiek
pytań - służę wszelka pomocą i radą.
Najwyższa pora wracać na
Zamek w Malborku, bo będzie się działo. Piętnastego kwietnia zainaugurowaliśmy nowe, wiosenne menu w mojej restauracji Gothic Cafe, na Zamku Średnim. W tym samym czasie startuje wyjątkowe przedstawienie, słuchowisko, teatr
słowa, światła, muzyki, które już od 32 lat cieszy, wzrusza i wzbogaca ofertę spędzenia wolnego czasu w Malborku. Jego
pomysłodawca i opiekun, Pan Janusz Orłowski każdego wieczoru po
zmierzchu zaprasza gości odwiedzających warownię nad Nogatem w
podróż, która zaczyna się w średniowieczu, a kończy w czasach
współczesnych. Przez 45 minut przy pomocy światłą i dźwięku
odbędziecie niesamowitą wycieczkę. Głosów w przedstawieniu
użyczyli wspaniali polscy aktorzy - Panowie: Holoubek, Hańcza, Olbrychski,
Fronczewski. Można też usłyszeć Panią Zawadzką czytającą list od ukochanego rycerza, który
rychtuje się do walki na Polach Grunwaldu. Niejedna białogłowa może pozazdrościć
takiej miłości... niestety przedstawienie jest tylko po polsku.
Planując przyjazd do MALBORKA, nie możecie pominąć śniadania, obiadu lub kolacji w Gothic Cafe. Mamy całkiem nowe kolory ścian, obrusy, poduszki w kolorze pistacji, zielnik w ogródku, pięknie zaprojektowane menu, specjalnie zaprojektowane kubki do kawy i do espresso. W tle średniowieczna muzyka - miła, nie męcząca. Jestem przekonany, że zrobimy na Was wrażenie.
Planując przyjazd do MALBORKA, nie możecie pominąć śniadania, obiadu lub kolacji w Gothic Cafe. Mamy całkiem nowe kolory ścian, obrusy, poduszki w kolorze pistacji, zielnik w ogródku, pięknie zaprojektowane menu, specjalnie zaprojektowane kubki do kawy i do espresso. W tle średniowieczna muzyka - miła, nie męcząca. Jestem przekonany, że zrobimy na Was wrażenie.
Tak to już w
życiu jest, że "sacrum" w postaci wielkiej sztuki i architektury
spotyka się z "profanum" przy suto zastawionym stole. :-)
Menu w tym roku
oparłem o grzyby, drób, wołowinę, ryby, kaszę jaglaną i
soczewicę. Będą buraki gotowane w soku pomarańczowym z goździkiem, jako
dodatek do pieczonej karkówki, a do tego kasza gryczana i ryż. To wszystko
było trzymane w skarbcu Wielkiego Mistrza... Będzie sandacz z jednej strony
panierowany w płatkach migdałowych, na puree ze słodkiego groszku,
lub na puree z cytrusów. Dla wielbicieli tzw. dodatku skrobiowego - kluski śląskie. I jeszcze dwa dania ożywione i przywrócone kolejnym pokoleniom z „TRAKTATU O DOBRYM JEDZENIU” to "kurczak zielony" (ale
nie ze starości ), czyli pierś kurczaka panierowana w cieście z pietruszką
i "kurczak czarny" panierowany z prażonym czarnym sezamem, podawany z
piwnymi racuchami. Dwa sosy do sałat: jeden to klasyczne Pesto, tylko
zamiast bazylii użyłem pietruszki, a drugi - sos z prażonymi pestkami
dyni, z octem balsamicznym i jeszcze kilkoma składnikami...
Dodałem
także do karty regionalne sery twarde i miękkie z Mleczarni
Skarszewy, Rancza Frontera. Będzie też Chłopczyk Słupski z odrobiną
miodu, krakersów, owoców i lampką dobrego chłodnego wina.
Mam nadzieję, że te wszystkie specjały pozwolą
moim gościom jeszcze bardziej zachwycić się Zamkiem jego klimatem
i atmosferą, zabrać ze sobą wspomnienia smaków i zapachów.
Planując menu,
nie zapomniałem o najmłodszych. Dla nich zupełna nowość:
Menu Króla Maciusia Pierwszego. Pięknie zaprojektowane menu z
rysunkami Agnieszki Albrecht zaprasza naszych małych gości do
krainy Króla Maciusia. Racuchy drożdżowe i sos jabłkowy w
szklanych menzurkach, naleśniki z serem i sos malinowy w strzykawce,
kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, rosół z
domowym makaronem. Oczywiście nie może zabraknąć korony na głowie, żeby każde dziecko w mojej
restauracji czuło się po KRÓLEWSKU. Tron królewski, krzesła
ministrów, gry i zabawy w ogródku, wspólne gotowanie, poznawanie
ziół - to wszystko czeka na Wasze Wysokości na Zamku w Malborku w
Restauracji Gothic Cafe.
Pierwszego maja 2012, to data, którą warto zapamiętać i odwiedzić nas tego dnia. Właśnie wtedy planujemy premierę nowej marki, która
już niedługo zawojuje świat. :-)
SMAK GOTHICU przeniesie Was w czasy
świetności Zamku w Malborku. Czekają już na Was anyżowe cukierki, kruche ciasteczka,
powidła, zioła, suszone owoce, świece. To wszystko pięknie opakowane w pudełka, które zaprojektował Mariusz
Stawarski. Cztery obrazki tworzą jak gdyby odrobinę "brueglowską" opowieść o zamku, pełną symboli i znaków: łan zboża
przypomina pajdę chleba posmarowaną masłem, dzieci bawiące się
kruchymi ciastkami, w oddali Golgota i poselstwo zmierzając do
Wielkiego Mistrza, a nad całym krajobrazem góruje malborski Zamek. Opakowanie, to bardzo często kawałek
naszych wspomnień. Zawartość już w brzuszku, a pudełeczko dalej
nam służy jako pojemnik na nici, guziki, czasami jako podręczna
apteczka - przenosząc nas za pomocą jednego spojrzenia, w cudowny świat dzieciństwa lub dobrych
wspomnień. Jako uzupełnienie tych specjałów, wystąpi także niezwykła, bo ręcznie wykonana w pojedynczych egzemplarzach ceramika, do której stworzenia zainspirowały artystkę
Annę Bożewicz zamkowe witraże i obrazy Mariusza Stawarskiego. Będą także tekstylne zabawki szyte ręcznie. Szmaciane zabawki były znane już średniowiecznym dzieciakom, ale to, co mamy dla Was, nie będzie średniowieczną gałgankową kopią, tylko prawdziwym rarytasem zdolnym zachwycić zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Planując przyjazd nad morze, nie możecie pominąć
Zamku w Malborku. Przed podróżą nie objadajcie się za bardzo, bo
czekają Was niezwykłe smakołyki. Zaplanujcie trochę więcej
czasu na spacer po krużgankach, a może też na wspólne gotowanie... Po
zwiedzaniu możecie na Zamku przebywać do jego zamknięcia.
Wieczorem możemy zorganizować szkołę gotowania. Potrzebujemy
tylko 10 chętnych osób i zaczynamy podróż do spiżarni Wielkich Mistrzów.
Daktyle faszerowane kozim serem, pudding ryżowy z karmelizowanymi
płatkami fiołków, zupa z pieczonych pomidorów i wiele wiele
innych potraw. Zapewniamy dostęp bez ograniczeń do piwniczki
Wielkiego Mistrza, służba narychtuje przekąski na miły początek,
a potem to już całe trzy godziny wyśmienitej zabawy.
Zapraszam!
oaza smaku, taktu i kultury nie tylko kulinarnej :) Gratulacje Kochany Mistrzu ! i do zobaczenia!
OdpowiedzUsuń