czwartek, 26 stycznia 2012

Kuchnia Wielkich Mistrzów Zakonu Najświętszej Maryi Panny Domu Jerozolimskiego w Malborku.

Zamek w Malborku w czasach swojej największej świetności słynął nie tylko z oręża, ale także z wyśmienitej kuchni Wielkich Mistrzów. Pudding ryżowy na mleko migdałowym z karmelizowanymi płatkami fiołków, czy cukierki anyżkowe obkładane złotem doczekały się uznania daleko poza granicami państwa Krzyżackiego. Orkiestra licząca 60 muzyków stale zabawiała dwór Wielkiego Mistrza i jego gości, cyrk, dzikie zwierzęta, bose tancerki to wszystko pracowało na chwałę i wielkość zakonu. 

Zupa chrzanowa  z tymiankiem i pieczonym boczkiem
 
Składniki:
2 l wywaru warzywnego
100 g chudego boczku
100g tartego chrzanu
szafran
2 łyżki mąki pszennej
sok z 1 cytryny
200 g 18-procentowej śmietany
5 jajek przepiórki ugotowanych na twardo
1 liść laurowy
5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
tymianek
Wykonanie:
Do garnka wlać 2 l wywaru warzywnego, włożyć liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty  Zagotować. Chrzan dodać do wrzącego wywaru i gotować 5-10 min. . Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zupa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak chrzanowy. Po odstawieniu garnka zapach chrzanu stopniowo się ulatnia i smak zupy staje się łagodniejszy. Podawać z jajkami przepiórczymi, szafranem ,tymiankiem i plastrami usmażonego na chrupko boczku.


Karkówka po Krzyżacku z sosem myśliwskim i puree buraczanym oraz młoda kapusta z koprem i marchwią
Składniki: 
3 kg karkówki
2 gł czosnku
05,l piwa
3 duże cebule
100 g podgrzybków mogą być suszone
100 g kurek
200 g wędzonego boczku
1 pęczek pietruszki
1 pęczek tymianku
1 pęczek rozmarynu
150 g kiszonych ogórków
2 liście laurowe
500 g buraków
¼ młodej kapusty
100 ml śmietany 36% lub jogurtu
sól i pieprz
Wykonanie:
Karkówka
Natrzeć karkówkę solą , pieprzem, czosnkiem, zalać piwem dodać po kilka gałązek ziół, liść laurowy i marynować 12 godz. Rozgrzać piekarnik do 180 C piec mięso przez 2,5 h Wyłączyć piekarnik i pozostawić mięso do tzw. wypoczynku.
Puree z buraków 
Do garnka wlać wodę osolić, dodać liść laurowy, goździk tymianek, rozmaryn i gotować buraki ok. 50 min. Przełożyć do miski z lodem i zahartować. Obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i masła. Podsmażyć cebulkę i czosnek, dodać puree buraczane, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zagotować wodę dodać sól. Małe marchewki i kapustę parzyć przez ok. 15 min. pozbawiając kapustę  goryczki. Przełożyć do miski z lodem. Osuszyć kapustę i posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą i czosnek. Dodać marchewki i kapustę, dusić aż wszystko będzie chrupiące, ale nie rozgotowane.
Na głębokim talerzu ułożyć puree z buraków, położyć mięso i warzywa. Udekorować ziołami.


Racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem
Składniki:
1 kg mąki
2 jajka
1 kostka świeżych drożdży
100 g cukru
500 ml mleka
1 cukier waniliowy
2 kg obranych jabłek
szczypta soli
300 ml oleju do smażenia
Wykonanie:
Podgrzać  mleko, rozpuścić w nim drożdże, dodać odrobinę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, mleko, szczyptę soli i wszystko wymieszać. Na koniec dodać cienko pokrojone jabłka i na chwilę odstawić w ciepłe miejsce.
Rozgrzać olej w rondlu lub na patelni. Nakładać racuchy łyżką do zupy. Zmniejszyć ogień pod patelnią, żeby nie spalić racuchów. Można dodać odrobinę spirytusu, żeby ciasto nie chłonęło tłuszczu. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Serwować z cukrem pudrem i owocami.

6 komentarzy:

  1. spróbuję przygodę z kuchnią od racuchów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja miałabym pytanie co do tej kapusty... czy rzeczywiście należy ją tak malowniczo po stole rozrzucać? nie można normalnie na talerzu, czy coś?

    OdpowiedzUsuń
  3. e... znaczy ... buraki miałam na myśli...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 'Na głębokim talerzu ułoźyć puree z burakòw'
      To tylko artystyczna prezentacja na zdjęciu

      Usuń
  4. Bogdan zapraszam też do mnie, jest tam też twoja fotka z kręcenia filmu ;-) http://jaroslawmarciuk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń