CHURROS
200 g masła
200 ml wody
4 całe jajka
1kg cukru
1 paczka cukru wanilinowego
200g cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia ok 2 l
200 ml wody
4 całe jajka
1kg cukru
1 paczka cukru wanilinowego
200g cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia ok 2 l
200
ml wody, masło, sól i cukier wanilinowy podgrzewać, aż masło się
rozpuści.
Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie
jednolite i będzie odchodzić od garnka. Gotować ciągle mieszając ok 5
min. Garnek zdjąć z ognia i wystudzić ciasto. Do zimnego ciasta dodawać pojedynczo jajka (gdy jedno zostanie dokładnie rozmieszane, dodawać następne) cały czas energicznie mieszając.
Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180°C.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski. Ciasto
odcinamy nożyczkami. Smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor
(ok. 2 min. na każdą stronę). Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i
układać na ręcznikach papierowych, aby ociekł tłuszcz.
Jeszcze ciepłe ciastka przekładamy do blaszki, w której mamy wymieszany cukier z cynamonem. Dokładnie obsypujemy ciasteczka.
Podawać z rozpuszczoną czekoladą, lodami cynamonowymi lub likierem Baileys.
GUACAMOLE
2 dojrzałe avocado
1 lemonka
1 mała drobno posiekana czerwona cebula
1 pomidor bez skóry i pestek pokrojony drobno
liście kolendry
posiekana papryczka chili do smaku (bez pestek)
Obrać avocado ze skórki. Wyjąć pestkę. Rozgnieść widelcem avocado w misce lub wulkanicznym moździerzu MOLCAJETE (molkachete). Dodać wszystkie składniki, wcisnąć sok z lemonki. Doprawić solą. Delikatnie wymieszać łyżką. Mają być całe kawałki proszę nie robić puree.
Teraz można dodać sól do smaku.
Do tego chipsy kukurydziane, tortille - co kto lubi.
1 lemonka
1 mała drobno posiekana czerwona cebula
1 pomidor bez skóry i pestek pokrojony drobno
liście kolendry
posiekana papryczka chili do smaku (bez pestek)
Obrać avocado ze skórki. Wyjąć pestkę. Rozgnieść widelcem avocado w misce lub wulkanicznym moździerzu MOLCAJETE (molkachete). Dodać wszystkie składniki, wcisnąć sok z lemonki. Doprawić solą. Delikatnie wymieszać łyżką. Mają być całe kawałki proszę nie robić puree.
Teraz można dodać sól do smaku.
Do tego chipsy kukurydziane, tortille - co kto lubi.
SOPA DE PESCADO - zupa rybna
1kg kg morszczuka pociętego na dzwonki,
1 marchew,
1 por,
1 mała cebula,
200ml przecieru pomidorowego,
50g mąki,
4 ząbki czosnku,
200g kukurydzy
papryczki chili wg uznania 2 szt wg mnie drobno posiekane
100 ml białego wina
200 g pomidorów bez skóry i pestek pokrojone w kostkę
2 l wywaru z ryby, lub warzywnego
szafran, sól i oliwę z oliwek lub olej
1 marchew,
1 por,
1 mała cebula,
200ml przecieru pomidorowego,
50g mąki,
4 ząbki czosnku,
200g kukurydzy
papryczki chili wg uznania 2 szt wg mnie drobno posiekane
100 ml białego wina
200 g pomidorów bez skóry i pestek pokrojone w kostkę
2 l wywaru z ryby, lub warzywnego
szafran, sól i oliwę z oliwek lub olej
Warzywa posiekane drobno, przecier pomidorowy, kukurydzę, papryczkę chilli (bez czosnku) podsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy wino i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy wywar i wszystko zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy dzwonki ryby i na małym ogniu gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy pomidory, szafran i wciskamy czosnek. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.