Najwyższa pora na kolejną odsłonę Meksyku od kuchni. Tym
razem przepis na bułeczki. W Meksyku lokalne
piekarnie pachną cynamonem i wanilią. W oczach mieni się od kolorów, a feeria zapachów przyprawia o zawrót głowy.
Mój wzrok zatrzymały waniliowo-czekoladowe bułeczki: puszyste,
okrągłe i bardzo smaczne, z ogromną ilością czekoladowej kruszonki... Takie
bułeczki królują w meksykańskich piekarniach, jak pączki w polskich, ale smakiem
i wyglądem przypominają raczej malutkie chlebki. W szkole gotowania nie
zdążyłem nauczyć się, jak się je robi, ale ciągle prześladowałem Szefa Sławka
o recepturę i … w końcu … doczekałem się.
Polecam nasze bułeczki do kawy, herbaty, na śniadanie, czy
na piknik. Smaczny i pachnący kawałek Meksyku może zagościć także w Waszych domach.
Autorem receptury i zdjęcia jest Sławomir Korczak (mam nadzieję, że Sławek nie będzie miał nic przeciwko tej maleńkiej reklamie)
Autorem receptury i zdjęcia jest Sławomir Korczak (mam nadzieję, że Sławek nie będzie miał nic przeciwko tej maleńkiej reklamie)
Bułeczki Czekoladowo
Waniliowe
Conchas de chocolate y
vainilla
Zakwas Chlebowy
375 gr. mąka
75 gr. mleko
75 gr. woda
75 gr. jajko
11 gr. świeżych drożdży
375 gr. mąka
75 gr. mleko
75 gr. woda
75 gr. jajko
11 gr. świeżych drożdży
Mieszanka Tłuszczu130 gr. cukier
4 gr. sól
4 gr. Improver Toupan / polepszacz do pieczenia
38 gr. tłuszcz roślinny
38 gr. margaryna
38 gr. masło
½ esencja wanilii (do polewy)
4 gr. sól
4 gr. Improver Toupan / polepszacz do pieczenia
38 gr. tłuszcz roślinny
38 gr. margaryna
38 gr. masło
½ esencja wanilii (do polewy)
Polewa / Topping
20 g. kakao w proszku
115 g. tłuszcz roślinny
115 g. cukier puder
150 g. mąka
Trochę wanilii.
115 g. tłuszcz roślinny
115 g. cukier puder
150 g. mąka
Trochę wanilii.
Procedura
wykonania
Na zakwas
·
Przesiać mąkę
·
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku
i dodać do mąki
·
Dodać
wodę i jajka
·
Ugniatać przez 10 minut
·
Pozostawić
do wyrośnięcia na 20 minut
Do mieszanki tłuszczu
·
Utrzeć wszystkie składniki razem
aż uzyskamy kremową konsystencję
·
Połączyć
z zakwasem
·
Ugniatać przez 10 minut i
pozostawić na 20 minut
Pokrycie z tłuszczu
·
Tłuszcz
roślinny utrzeć z cukrem, wanilią i mąką
· Podzielić mieszankę
na dwie część i do jednej
dodać kakao, a do drugiej wanilię, pozostawić na 10 minut
·
Podzielić
sfermentowane ciasto na
części po 70 gr
·
Uformować kule i pokryć
mieszanką tłuszczu z kakao lub wanilii po 30 gr. Ponacinać nożem w rąby lub formy muszelek
· Pozostawić do wyrośnięcia na 30 - 45 minut i piec w temperaturze 180 ° C przez 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz