czwartek, 23 lutego 2012

Meksykańskie bułeczki - weekendowa inspiracja


Najwyższa pora na kolejną odsłonę Meksyku od kuchni. Tym razem przepis na bułeczki.  W Meksyku lokalne piekarnie pachną cynamonem i wanilią. W oczach mieni się od kolorów, a feeria zapachów przyprawia o zawrót głowy.


Mój wzrok zatrzymały waniliowo-czekoladowe bułeczki: puszyste, okrągłe i bardzo smaczne, z ogromną ilością czekoladowej kruszonki... Takie bułeczki królują w meksykańskich piekarniach, jak pączki w polskich, ale smakiem i wyglądem przypominają raczej malutkie chlebki. W szkole gotowania nie zdążyłem nauczyć się, jak się je robi, ale ciągle prześladowałem Szefa Sławka o recepturę i … w końcu … doczekałem się. 
Polecam nasze bułeczki do kawy, herbaty, na śniadanie, czy na piknik. Smaczny i pachnący kawałek Meksyku może zagościć także w Waszych domach.

Autorem receptury i zdjęcia jest Sławomir Korczak (mam nadzieję, że Sławek nie będzie miał nic przeciwko tej maleńkiej reklamie)


Bułeczki Czekoladowo Waniliowe
Conchas de chocolate y vainilla
Zakwas Chlebowy
375 gr. mąka
75 gr. mleko
75 gr. woda
75 gr. jajko
11 gr. świeżych drożdży
Mieszanka Tłuszczu130 gr. cukier
4 gr. sól
4 gr. Improver Toupan / polepszacz do pieczenia
38 gr. tłuszcz roślinny
38 gr. margaryna
38 gr. masło
½ esencja wanilii (do polewy)
Polewa / Topping
20 g. kakao w proszku
115 g. tłuszcz roślinny
115 g. cukier puder
150 g. mąka
Trochę wanilii.
Procedura wykonania
Na zakwas
·       Przesiać mąkę
·       Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i dodać do mąki
·       Dodać wodę i jajka
·       Ugniatać przez 10 minut
·       Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut
Do mieszanki tłuszczu
·       Utrzeć wszystkie składniki razem aż uzyskamy kremową konsystencję
·       Połączyć z zakwasem
·       Ugniatać przez 10 minut i pozostawić na 20 minut
Pokrycie z tłuszczu
·       Tłuszcz roślinny utrzeć z cukrem, wanilią i mąką
·       Podzielić mieszankę na dwie część i do jednej dodać kakao, a do drugiej wanilię, pozostawić na 10 minut
·       Podzielić sfermentowane ciasto na części po 70 gr
·       Uformować kule i pokryć mieszanką tłuszczu z kakao lub wanilii po 30 gr. Ponacinać nożem w rąby lub formy muszelek
·       Pozostawić do wyrośnięcia na 30 - 45 minut i piec w temperaturze 180 ° C przez 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz